Teraz jest 11 wrz 2025, 19:25

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1692 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76 ... 121  Następna strona
Projekt ustawy o Krajowej Administracji Skarbowej 
Autor Treść postu
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA26 lis 2006, 22:40

POSTY        4
Dowiedziałem się dziś (oczywiście nieoficjalnie), iż dyrekcja IS uchyliła nieoficjalnie rąbka tajemnicy, że zostały przygotowane dwie koncepcje podziału nowej struktury KAS: I z WUS w każdym województwie, a II bez, czyli wniosek z tego chyba taki, że MF samo nie wie na co się zdecydować!

Ostatnio edytowano 21 cze 2007, 06:31 przez drygas72, łącznie edytowano 1 raz

20 cze 2007, 21:03

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

Dowiedziałem się dziś (oczywiście nieoficjalnie), iż dyrekcja IS uchyliła nieoficjalnie rąbka tajemnicy, że zostały przygotowane dwie koncepcje podziału nowej struktury KAS: I z WUS w każdym województwie, a II bez, czyli wniosek z tego chyba taki, że MF samo nie wie na co się zdecydować!

No to sporo wyjaśnia. :D

Ostatnio edytowano 21 cze 2007, 06:31 przez wjawor, łącznie edytowano 1 raz

20 cze 2007, 21:26
Amator

REJESTRACJA26 paź 2006, 21:23

POSTY        12

A według jakiego kodu czyta się ten szyfrogram?

21 cze 2007, 08:22
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA26 paź 2006, 13:32

POSTY        4
Wszystko wskazuje na to, że komórka wprowadzania danych + informatycy jeszcze mają szanse jakiś czas się utrzymać na swoich stołkach, czyż nie mam racji?  <_<  <_<

Ostatnio edytowano 22 cze 2007, 06:34 przez Honorata_7, łącznie edytowano 1 raz

21 cze 2007, 11:57
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI

Wszystko wskazuje na to, że komórka wprowadzania danych + informatycy jeszcze mają szanse jakiś czas się utrzymać na swoich stołkach, czyż nie mam racji?  <_<  <_<

Jak będą się mocno trzymali? Może?

Ostatnio edytowano 22 cze 2007, 06:35 przez tranqilo, łącznie edytowano 1 raz

21 cze 2007, 12:02
Fachowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 19:39

POSTY        1834
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->Spotkanie dotyczące Krajowej Administracji Skarbowej
2007.06.22 19:59

Konsolidacja służb skarbowych i celnych to temat spotkania, które odbyło się 22 czerwca w Izbie Skarbowej w Krakowie. Gościem kierownictwa Izby Skarbowej i naczelników urzędów skarbowych woj. małopolskiego był Marian Banaś, Podsekretarz Stanu w Ministerstwie Finansów Szef Służby Celnej oraz Jerzy Grygierzec, Dyrektor Departamentu Administracji Podatkowej.

Podczas spotkania Podsekretarz Stanu Marian Banaś przedstawiał m.in. założenia projektu ustawy konsolidacyjnej, zwrócił również uwagę słuchaczy na główne powody rozpoczęcia prac nad reformą administracji skarbowej, tj. uregulowanie statusu zawodowego pracowników oraz konieczność dostosowania pracy administracji skarbowej do europejskich standardów.

Oprócz stanu zaawansowania prac legislacyjnych nad ustawą, przedstawiciele Ministerstwa Finansów przedstawili planowane działania, m.in. utworzenie Krajowej Szkoły Skarbowości oraz Centrum Informatyki. Dyrektor Departamentu Administracji Podatkowej Jerzy Grygierzec w trakcie wystąpienia podkreślił, że celem reformy jest powstanie struktury nowoczesnej, efektywnej, przyjaznej i nastawionej na klienta. Aby tego dokonać, konieczne są działania w kilku obszarach, zorientowane na: klientów, pracowników, organizację i interes państwa. W tym celu konieczna jest zmiana struktury administracji i nowy podział zadań.
<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

Może zawitają też do RSK?

22 cze 2007, 20:47
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA25 paź 2006, 21:33

POSTY        51

LOKALIZACJAZiemia
A jakieś konkrety? Odsłonili rąbka tajemnicy w sprawie rozporządzeń? A w sprawie terminu wprowadzenia w życie (czy w ogóle, może jednak)? Nic a nic?

Ostatnio edytowano 22 cze 2007, 23:09 przez babula, łącznie edytowano 1 raz

22 cze 2007, 21:13

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->(...) tj. uregulowanie statusu zawodowego pracowników oraz konieczność dostosowania pracy administracji skarbowej do europejskich standardów<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->W tym oczywiście statusu finansowego pracowników zgodnego ze standardami europejskimi.
Dla zachęconych przypominam, że od wieków Polska jest też w Europie, w związku z powyższym w zakresie kasy przez małe "k" będzie wg standardów polskich, no może poza czołówką z MF, której byłoby przykro podejmować kolegów z innych krajów europejskich tylko wódką, szczególnie że teraz to z byle czego można pędzić, to i żaden dla nich nie będzie to rarytas.

Ostatnio edytowano 22 cze 2007, 23:09 przez wjawor, łącznie edytowano 1 raz

22 cze 2007, 21:35
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA03 lis 2006, 09:18

POSTY        78

(...) w zakresie kasy przez małe "k" będzie wg standardów polskich

Zarobek "nic nierobiącego" urzędnika polskiego jest sporo niższy, niż zasiłek dla nic nierobiącego bezrobotnego np. w RFN. Poza tym status wspomnianego już bezrobotnego jest pewniejszy, niż status polskiego urzędnika. To co tu się zastanawiać nad standardami.

Ostatnio edytowano 22 cze 2007, 23:13 przez Rysiu, łącznie edytowano 1 raz

22 cze 2007, 22:36
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity

Zarobek "nic nierobiącego" urzędnika polskiego jest sporo niższy, niż zasiłek dla nic nierobiącego bezrobotnego np. w RFN.
Poza tym status wspomnianego już bezrobotnego jest pewniejszy, niż status polskiego urzędnika.
To co tu się zastanawiać nad standardami.

Ale to MY wygraliśmy wojnę!!!  :mur:
Podobnie w Stanach.
Bezrobotny obywatel (obojętnie jakiego koloru skóry) kokosów może nie ma, ale wiedzie spokojny żywot.
Bez stresu.
Takie to są standardy... :(

Ostatnio edytowano 25 cze 2007, 13:50 przez Nadir, łącznie edytowano 1 raz

23 cze 2007, 07:23
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA26 lis 2006, 16:29

POSTY        294

<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->Spotkanie dotyczące Krajowej Administracji Skarbowej
2007.06.22 19:59

Konsolidacja służb skarbowych i celnych to temat spotkania, które odbyło się 22 czerwca w Izbie Skarbowej w Krakowie. Gościem kierownictwa Izby Skarbowej i naczelników urzędów skarbowych woj. małopolskiego był Marian Banaś, Podsekretarz Stanu w Ministerstwie Finansów Szef Służby Celnej oraz Jerzy Grygierzec, Dyrektor Departamentu Administracji Podatkowej.

Podczas spotkania Podsekretarz Stanu Marian Banaś przedstawiał m.in. założenia projektu ustawy konsolidacyjnej, zwrócił również uwagę słuchaczy na główne powody rozpoczęcia prac nad reformą administracji skarbowej, tj. uregulowanie statusu zawodowego pracowników oraz konieczność dostosowania pracy administracji skarbowej do europejskich standardów.

Oprócz stanu zaawansowania prac legislacyjnych nad ustawą, przedstawiciele Ministerstwa Finansów przedstawili planowane działania, m.in. utworzenie Krajowej Szkoły Skarbowości oraz Centrum Informatyki. Dyrektor Departamentu Administracji Podatkowej Jerzy Grygierzec w trakcie wystąpienia podkreślił, że celem reformy jest powstanie struktury nowoczesnej, efektywnej, przyjaznej i nastawionej na klienta. Aby tego dokonać, konieczne są działania w kilku obszarach, zorientowane na: klientów, pracowników, organizację i interes państwa. W tym celu konieczna jest zmiana struktury administracji i nowy podział zadań.

Może zawitają też do RSK?
<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
Drago! Już zawitali i to w poszerzonym składzie (+ P.Banaś). Był nawet tutaj komunikat. Na dowód tego mam nawet zdjęcia (łącznie z RKS w pełnym składzie). Ale widzę, że należysz do tzw. "dobrze zorientowanych dyskutantów", to ich nie opublikuję (tacy mają zawsze problem z rozpoznaniem osób na zdjęciach).

Ostatnio edytowano 25 cze 2007, 13:51 przez praktyk1945, łącznie edytowano 1 raz

23 cze 2007, 11:41
Fachowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 19:39

POSTY        1834

Drago! Już zawitali i to w poszerzonym składzie (+ P.Banaś). Był nawet tutaj komunikat. Na dowód tego mam nawet zdjęcia (łącznie z RKS w pełnym składzie). Ale widzę, że należysz do tzw. "dobrze zorientowanych dyskutantów", to ich nie opublikuję (tacy mają zawsze problem z rozpoznaniem osób na zdjęciach).

Praktyk!

Cieszę się, że tak wnikliwie czytasz moje posty.
Jednocześnie chciałbym Ci przypomnieć, że dnia 14.06.2007 byłeś na forum, nawet są Twoje wpisy pod komunikatem RSK <a href="http://www.skarbowcy.pl/mkportal/index.php?ind=news&op=news_show_single&ide=2062" target="_blank">http://www.skarbowcy.pl/mkportal/index.php...single&ide=2062</a> więc nie powinieneś go nie pamiętać. W odniesieniu do drugiego akapitu moje uwagi na temat wizyty (wizyt?) ministrów w RSK albo odwrotnie nabierają nowego blasku.

Jednocześnie jeśli mógłbym Ci służyć moją radą albo życzliwą wymianą zdań na tematy wzajemnie nas interesujące, proponuję na priv'a.

Ostatnio edytowano 25 cze 2007, 13:52 przez Drago, łącznie edytowano 1 raz

23 cze 2007, 12:56
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA29 paź 2006, 13:15

POSTY        114
Może to plotka ale z jednym z for znalazłem wypowiedź:
1. Szef SC polecił w lutym dyrektorom IC i IS z każdego województwa wspólne przygotowanie projektu struktury organizacyjnej zgodnie z właściwością, uwzględniając zadania obydwu służb. Propozycje te należało zgłosić do 30 maja.
2. MF poleciło dyrektorom struktur wojewódzkich poinformować przedstawicieli biznesu o założeniach reformy KAS (same plusy) do połowy czerwca.
3. J. Grygierzec - dyr. Departamentu Administracji Podatkowej na zebraniu w MF w dniu 23 maja powiedział, iż ustawa o KAS wejdzie na bank 1 stycznia i będzie znosiła ustawę o Służbie Celnej oraz ustawę o urzędach i izbach skarbowych.
4. J. Tchórzewski - z-ca dyr. Departamentu Administracji Podatkowej przedstawił ostatnio na naradzie kryteria dotyczące tworzenia struktur organizacyjnych KAS:
- UAS (urzędy administracji skarbowej) posiadać będą jednolitą strukturę i realizować będą dotychczasowe zadania urzędów skarbowych i celnych,
- liczba UAS-ów uzależniona będzie od ilości podmiotów obsługiwanych na danym terenie (właściwość miejscowa) oraz od propozycji szefów SC i IS,
- w jednym UAS-ie ma pracować góra 200 osób, mają być jak najbliżej podatnika,
- UAS-y mogą posiadać ośrodki zamiejscowe,
- na 15 UAS-ów ma przypadać 1 IAS (izba administracji skarbowej) - nie dotyczy to ograniczenie ośrodków zamiejscowych,
- IAS-y i UAS-y raczej powinny zostać we własnych budynkach,
- należy od lipca zacząć przeprowadzać inwentaryzacje, analizy kadr, analizy inwestycji itp.
5. Opracowany "Udoskonalony System Kadrowy Służby Celnej" (projekt Transition Facility 2005) należy przekazać do IS, gdyż jest tak skonstruowany, że może być wykorzystany w KAS

Ostatnio edytowano 25 cze 2007, 13:53 przez jordi123, łącznie edytowano 1 raz

23 cze 2007, 21:31
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity

Może to plotka ale z jednym z for znalazłem wypowiedź:
- UAS (urzędy administracji skarbowej) posiadać będą jednolitą strukturę i realizować będą dotychczasowe zadania urzędów skarbowych i celnych,
- liczba UAS-ów uzależniona będzie od ilości podmiotów obsługiwanych na danym terenie (właściwość miejscowa) oraz od propozycji szefów SC i IS,
- w jednym UAS-ie ma pracować góra 200 osób, mają być jak najbliżej podatnika,
- na 15 UAS-ów ma przypadać 1 IAS (izba administracji skarbowej) - nie dotyczy to ograniczenie ośrodków zamiejscowych,
- IAS-y i UAS-y raczej powinny zostać we własnych budynkach,
- należy od lipca zacząć przeprowadzać inwentaryzacje, analizy kadr, analizy inwestycji itp.

Szczerze mówiąc (ilu to ja już osobom się naraziłem, a i sobie zaszkodziłem, przez te swoje "szczerze mówiąc" :lol: ) to tak, jak z początku byłem wybitnie nagetywnie nastawiony na tę reformę, a wiem, że nie byłem w tym odosobniony, tak teraz zaczynam dostrzegać "światełko w tunelu" i nabierać nadziei, że to może wcale nie taki diabeł straszny i że może jeszcze większość z nas (bo jeszcze się taki nie narodził...) będzie z niej zadowolona???
(Ooopsss. Ale mi wyszło dłuuuuuuuugie zdanie)
Myślicie, że mi upał zaszkodził?!  :rolleyes:

Ostatnio edytowano 25 cze 2007, 13:53 przez Nadir, łącznie edytowano 1 raz

24 cze 2007, 10:44
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1692 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76 ... 121  Następna strona