Teraz jest 10 wrz 2025, 23:45

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1692 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96 ... 121  Następna strona
Projekt ustawy o Krajowej Administracji Skarbowej 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA30 gru 2006, 12:46

POSTY        121
Pozdrawiam SIEMA. :piwo:

Ostatnio edytowano 20 lip 2007, 12:47 przez majani, łącznie edytowano 1 raz

19 lip 2007, 11:12
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA08 lut 2007, 14:53

POSTY        90

"Gilowska: są obawy o reformę finansów
(PAP, pr/19.07.2007, godz. 13:00)

Są pewne obawy, że wprowadzenie zmian w systemie finansów publicznych zakończy się niepowodzeniem - powiedziała w czwartek dziennikarzom wicepremier Zyta Gilowska.

"Pierwsze czytanie (projektu ustawy o finansach publicznych) zgodnie z ustaleniami z premierem i marszałkiem Sejmu ma odbyć się zaraz po przerwie wakacyjnej na posiedzeniu 22 sierpnia. Pewne obawy istnieją. Myślę o tym z niepokojem i z troską, zwłaszcza, że planujemy wprowadzić zmiany w aparacie skarbowym" - powiedziała Gilowska."

Najbardziej podoba mi się kawałek:

"Reforma przewiduje m.in. zaostrzenie norm oszczędnościowych, gdy dług publiczny przekroczy 55 proc., ale nie osiągnie więcej niż 60 proc. rocznego PKB. Uruchomione zostaną wówczas nowe procedury oszczędnościowe. Oznaczać to będzie, że Rada Ministrów w projekcie ustawy budżetowej na następny rok nie uwzględni wzrostu wynagrodzeń w sferze budżetowej."

źródło: <a href="http://biznes.onet.pl/0,1574778,wiadomosci.html" target="_blank">http://biznes.onet.pl/0,1574778,wiadomosci.html</a>

Ostatnio edytowano 20 lip 2007, 12:48 przez xman, łącznie edytowano 1 raz

19 lip 2007, 12:25
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA23 paź 2006, 16:51

POSTY        692
Te obawy pozwalają stwierdzać, że robótki nad jakąkolwiek reformą finansów stanęły...Ryzykuję stwierdzenie: Reforma administracji skarbowej i celnej nie wejdzie w życie w 2008 roku. Powątpiewam czy będzie to 2009. :za2:

Ostatnio edytowano 20 lip 2007, 12:50 przez Newlunatiq, łącznie edytowano 1 raz

19 lip 2007, 15:44

REJESTRACJA22 paź 2006, 17:51

POSTY        197
Wydaje mi się, że czas się powoli pakować... Ostatni gasi światło...

Ostatnio edytowano 20 lip 2007, 12:50 przez Juhas, łącznie edytowano 1 raz

19 lip 2007, 18:10
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA22 paź 2006, 10:24

POSTY        47

Te obawy pozwalają stwierdzać, że robótki nad jakąkolwiek reformą finansów stanęły...Ryzykuję stwierdzenie: Reforma administracji skarbowej i celnej nie wejdzie w życie w 2008 roku. Powątpiewam czy będzie to 2009. :za2:

Wejdzie, wejdzie. I to szybciej niż się spodziewasz.

Ostatnio edytowano 20 lip 2007, 12:50 przez cyperuss, łącznie edytowano 1 raz

19 lip 2007, 20:15
Site Admin

REJESTRACJA09 maja 2006, 21:23

POSTY        2059

LOKALIZACJARada Krajowej Sekcji Administracji Skarbowej
Z ostatnich przecieków wynika, że do KAS wejdą także UKS. Na wtorek zwołana została narada dyrektorów UKS z GIKS. Tak pilna, że z urlopów zwołują. A jutro w MF decyzja w tej sprawie.

19 lip 2007, 21:30
Zobacz profil WWW
Fachowiec

REJESTRACJA23 paź 2006, 03:51

POSTY        2661

LOKALIZACJAmordor

Z ostatnich przecieków wynika, że do KAS wejdą także UKS. Na wtorek zwołana została narada dyrektorów UKS z GIKS. Tak pilna, że z urlopów zwołują. A jutro w MF decyzja w tej sprawie.

No to niezłe... jaja.
W sumie jednak dlaczego miałyby być wyłączone - taką wątpliwość nieraz już sygnalizowano na forum w związku z KAS'ą...

Ostatnio edytowano 20 lip 2007, 12:51 przez elsinore, łącznie edytowano 1 raz

19 lip 2007, 22:06
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA26 lis 2006, 16:29

POSTY        294

A Wschodnicelnik? :nonono: Wschodnicelnik nie wiedział :angry:. To chyba te 20% - niewiedzy. :)

Ostatnio edytowano 20 lip 2007, 12:51 przez praktyk1945, łącznie edytowano 1 raz

19 lip 2007, 22:41
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA19 lip 2007, 12:10

POSTY        7

I niektórzy informatycy. :D
Pozdrawiam SIEMA. :piwo:

MAJANI - czyżbyś też miał z nimi kłopoty? Ja już czekam 3 miesiące aż mi naprawią jedną głupotę - ciekawe ile ktoś rekordowo czekał na załatwienie jednej rzeczy przez informatyków?

Ostatnio edytowano 20 lip 2007, 12:52 przez piter84, łącznie edytowano 1 raz

20 lip 2007, 06:19
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA02 mar 2007, 07:59

POSTY        60

Ostatnio edytowano 20 lip 2007, 12:52 przez luka, łącznie edytowano 1 raz

20 lip 2007, 06:36
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA30 gru 2006, 12:46

POSTY        121

MAJANI - czyżbyś też miał z nimi kłopoty? Ja już czekam 3 miesiące aż mi naprawią jedną głupotę - ciekawe ile ktoś rekordowo czekał na załatwienie jednej rzeczy przez informatyków?

Nie. Do tej pory miałem przyjemność pracować jedynie z tymi porządnymi. Czasami trzeba było przycisnąć, ale większych problemów i opóźnień nie było.
Chciałbym zauważyć, że odbiegamy od tematu. :)

A swoją drogą to trudno powiedzieć, że mamy do czynienia z "koncepcją reformy służb skarbowo-celnych".
Z tego co widzę to kierunki zmian zależą od pomysłów powstających "na gorąco", podczas porannego mycia zębów. Jest lipiec, projekt przeszedł przez uzgodnienia, a tu nagle ktoś wyskakuje z UKSami (nie żebym był przeciwny takiemu rozwiązaniu).
Ale jakoś mi się to wpasowuje w politykę "góry" dotyczącą "systemu" podatkowego.

Ostatnio edytowano 20 lip 2007, 12:53 przez majani, łącznie edytowano 1 raz

20 lip 2007, 06:47
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA03 lis 2006, 09:18

POSTY        78

Wejdzie, wejdzie. I to szybciej niż się spodziewasz.

To wiedza czy wróżba?

Ostatnio edytowano 20 lip 2007, 12:53 przez Rysiu, łącznie edytowano 1 raz

20 lip 2007, 07:21
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA26 lis 2006, 16:29

POSTY        294
Takie moje wspomnienia z przeszłości. Tak żeby... "młodzi wiedzieli...".

Jest maj 1975r. Pracuję w Wydziale Finansowym UP w... (wcześniej PPRN w...). Wśród "narodu" aż huczy od plotek na temat "reformy administracji państwowej". Są też tacy "wszystkowiedzący" (wiedzą ile będzie woj. i gdzie siedziby i takie tam inne oczywiście "sprawdzone" wiadomości) jak nasz "Wschodnicelnik". Tylko nie publikują tego w internecie (jeszcze nie było - komputerów też). Oficjalnie wszystko objęte tajemnicą - dzisiaj też.  W ostatni poniedziałek maja przyjeżdza do nas pełnomocnik premiera (wtedy P. Jaroszewicza) ds. tworzenia województwa... . Spotyka się z wszystkimi pracownikami UP i informuje nas, że od 1.06.1975 r. powstaje 49 wojew. z likwidacją powiatów (podział dwustopniowy - zmniejszenie administracji, bliższy kontakt obywateli z urzędem (tym gminnym i miejskim, mniejsze wydatki na administrację - dzisiaj też). Dalsze informacje i propozycje pełnomocnika (na 7 dni przed) - część pracowników przejdzie do nowego UW, część do miast i gmin (wzmocnienie kadrowe - dzisiaj ponoć też) i do OZDP i KF (ZWDP). Do tych ostatnich to ci od kontroli podatkowej i sznp. Dzisiaj też będą pełnomocnicy (wiecepremiera) i też wyznaczony termin - 7 dni. Wtedy ci co dostali propozycje do nowych UW dojeżdzali do siedziby UW tzw. "ADOR-ami". Pozostali na swój koszt. Dzisiaj będziemy dojeżdżali, ale wszyscy na swój koszt. Na pytanie zadane byłemu już pełnomocnikowi = wojewodzie, co dalej z reformą - odpowiedział: admin. państwowa była, jest i będzie reformowana... i takie tam jeszcze "srutu - tutu". Dzisiaj pan MB robi podobnie (wywiad dla GP). Może się też dowiemy, że jeszcze przyłączą ZUS (propoz. PO) i jedno "okienko" (propoz. L.Dorna). I na koniec: wtedy (32 lata temu) to nazywało się demokracja z przymiotnikiem "socjalistyczna". Dzisiaj mamy demokrację bez przymiotnika (ale proponuję "socjalistyczna bis" i już nie wiem,  co to znaczy "dekomunizacja"). Może w niedalekiej przyszłości doczekamy się np. dekaczyzacji, deleperryzacji, degiertychizacji, może lepiej deromanizacji - to od Romana, a nie od "romantyzmu".

Słowniczek trudniejszych skrótów (dla młodych):
UP = urząd powiatowy, PPRN= prezydium powiatowej rady narodowej, OZDP i KF = okręgowy zarząd  dochodów państwa i kontroli finansowej, ZWDP = zamiejscowy wydział dochodów państwa (tego OZDP i KF) no i ADOR = autobus dowożący ofiary reorganizacji i tylko do UW - tego nowego.

PS. Administrator - Moderator: proszę nie kasować (nie przenosić) tego postu. :nonono: On tu pasuje niestety. I nie są to też niestety żarty!!! Brakuje tylko ADOR-a (w Kasie). :mur:

I jeszcze jedno. Główny autor reformy Kas - MB miał wtedy dwadzieścia lat (ur. 1955 r.) I może trochę pamięta i dlatego proponuje nam powtórkę z historii.

Ostatnio edytowano 20 lip 2007, 12:58 przez praktyk1945, łącznie edytowano 1 raz

20 lip 2007, 10:46
Zaawansowany

REJESTRACJA15 maja 2007, 06:32

POSTY        55
Nie no. Dobre, bardzo dobre i już wiem dlaczego kiedyś gdzieś słyszałem, że historia uczy życia. Myślę, że ten scenariusz faktycznie jest do zrealizowania przez MF.

Ostatnio edytowano 20 lip 2007, 12:54 przez Dozer5, łącznie edytowano 1 raz

20 lip 2007, 12:36
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1692 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96 ... 121  Następna strona