Jeżeli chodzi o loterię to w teście A na bank była pieniężna.
Było jeszcze pytanko coś o PCM: ja strzeliłam matrycę logiczną. Niestety nie pamiętam treści pytania i innych odpowiedzi...
11 lip 2018, 06:45
Re: Gimnastyka umysłu
kaat
nowypit
Mózg - Opona Serce - Komora
Ile było analogii słownych?
A nie serce - osierdzie?
Ja dałem też serce - komora, bo to tworzy dodatkową dwuznaczność słowa (tak, jak opony)...
11 lip 2018, 07:56
Niestety tutaj mam źle, bo zaznaczyłem odpowiedź: naczynia, myśląc że chodzi o liczbę mnogą:( Wydaje mi się że chodzi o osierdzie, ponieważ jest to organ chroniący serce, tak jak opony chronią mózg. Czy możecie mnie oświecić, co oznacza ważenie punktów w części sprawdzianu umiejętności? Byłem pierwszy raz na egzaminie, a widzę że dostęp do informacji o zasadach samego egzaminu, czy jego części jest mówiąc delikatnie nieco utrudniony.
11 lip 2018, 08:55
Dałam osierdzie bo jest zapalenie opon mózgowych i zapalenie osierdzia.
Jeszcze było Wegiel ropa Kopalnia platforma
11 lip 2018, 11:51
Na teście wiedzy miałam wersję A i tam nie było w odpowiedziach dot. polskiego przedstawiciela Rady Europejskiej, była Rada Europy i Rada Unii Europejskiej.
Pamiętam jeszcze, że było coś o sołectwie - pomocniczy podział gminy i kto stoi na straży traktatów - Komisja Europejska
Ogólnie to masakra, pytania przekombinowane, jak to już ktoś napisał, nastawiam się na podejście w przyszłym roku.
11 lip 2018, 15:01
A i jeszcze jedno: pamiętacie czy było ubezwłasnowolniona osoba całkowicie czy częściowo?
11 lip 2018, 17:11
aspa
A i jeszcze jedno: pamiętacie czy było ubezwłasnowolniona osoba całkowicie czy częściowo?
W wersji B było częściowo
11 lip 2018, 17:30
aspa
Na teście wiedzy miałam wersję A i tam nie było w odpowiedziach dot. polskiego przedstawiciela Rady Europejskiej, była Rada Europy i Rada Unii Europejskiej.
Pamiętam jeszcze, że było coś o sołectwie - pomocniczy podział gminy i kto stoi na straży traktatów - Komisja Europejska
Ogólnie to masakra, pytania przekombinowane, jak to już ktoś napisał, nastawiam się na podejście w przyszłym roku.
W wersji A ubezwłasnowolniona częściowo. Aspa już chyba każdy się nastawia na przyszły rok. Pytania z zeszłych lat o zarządzanie, podstawy makroekonomii, wiedza gazetowa a teraz... od kiedy pytają o Afrykę? Tyle wyborów parlamentarnych było w Europie w tamtym i tym roku, kilku prezydentów nowych, ciekawych wydarzeń to nie... jest Afryka, sierp i młot.
Pytanie o sołectwo też kojarzę.Ktoś pamięta inne odpowiedzi jakie były podane do tego pytania?
11 lip 2018, 18:29
Afrykę akurat dobrze wiedziałam, ale na sierpie i młocie poległam, nie pamiętam nawet co zaznaczyłam, na 100% nie Austrię Porażka ogólnie, ale nie poddam się Za dużo mnie to kosztowało i pieniędzy, czasu i nerwów, żeby teraz odpuścić. Podchodziłam pierwszy raz i zdobyłam jakieś tam już doświadczenie. Bardziej martwi mnie, że będzie mowy przetarg na test umiejętności w przyszłym roku i nie wiadomo, czy będzie wyglądał tak samo.
11 lip 2018, 19:48
No to będziemy kolekcjonować długopisy - czarne oczywiście
12 lip 2018, 09:00
Co do sołectw, to inne możliwe odpowiedzi w tym pytaniu traktowały o podziale zasadniczym i specjalnym i jeszcze o jakimś którego nie pamiętam. A co do tego ważenia/normalizowania punktów w sprawdzianie umiejętności to coś wiecie?
12 lip 2018, 13:20
jawis86
A co do tego ważenia/normalizowania punktów w sprawdzianie umiejętności to coś wiecie?
Ja nie wiem czy ktoś to wie. Różne są teorie, koleżanka w zeszłym roku pojechała zobaczyć test i porozmawiać z psychologiem i też jej nic nie powiedzieli.
12 lip 2018, 18:05
kasia3
No to będziemy kolekcjonować długopisy - czarne oczywiście :mur:
Tylko że dość drogo wychodzi (ponad 700zł) no i oczywiście woda (dostałem 2 butelki) - ale to chyba gratis
12 lip 2018, 19:04
Szczerze Was podziwiam. Ja zdawałem naście lat temu - to już całą epoka. Teraz niektóre pytania pomału sięgają poziomu absurdu z Monty Pythona. Nie poddawajcie się i próbujcie dalej, bo to jedyna droga do sensownej podwyżki, a dodatek i dodatkowy urlop w zrekompensują Wam trud. Podejrzewam, że większość "układaczy" tych podchwytliwych pytań nie ma nawet połowy Waszej wiedzy i umiejętności, i sama by poległa na własnym egzaminie