Kochani , wracam podkulonym ogonem... NIE WIEM JAK ZAŁOŻYĆ SPRAWĘ dot. nadpłaty w KP...<_<
Termin mam na czwartek. Decyzja gotowa w dokumencie tekstowym, a w systemie cisza. Pomocy! (....) Czy źle wchodzę czy nie mam jakiejś mikroroli?
W podręczniku nie ma?...
PS. To, broń Boże nie złośliwość, tylko przekora
A dla Pkuzmiak duże za pomocną dłoń.
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
29 lut 2016, 20:42
Re: SSP
Marikajs
Kochani , wracam podkulonym ogonem... NIE WIEM JAK ZAŁOŻYĆ SPRAWĘ dot. nadpłaty w KP...<_<
Sprawy, potem klikasz postępowanie i potem wybierasz akcję "nadpłata/zwrot".
29 lut 2016, 20:49
Czy dokonujecie wysyłki z SSP poprzez ePUAP ? Bo spotkałem się z takim pytaniem. Czy póki co to jeszcze nie działa?
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
29 lut 2016, 21:09
Nadir
Czy dokonujecie wysyłki z SSP poprzez ePUAP ? Bo spotkałem się z takim pytaniem. Czy póki co to jeszcze nie działa?
Prawie działa. Jeszcze nie wszyscy wdrożyli a czasem efekt jest jak na zdjęciu poniżej.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
____________________________________ "Tylko zmiana jest niezmienna" - Heraklit
29 lut 2016, 23:00
Nadir
Nie ma bezpośredniej wysyłki z SSP na e-PUAP. Robi się to za pośrednictwem SZD. Wydaje mi się, że na Drogowskazie są informacje na ten temat.
pkuzmiak
Marikajs
Sprawy, potem klikasz postępowanie i potem wybierasz akcję "nadpłata/zwrot".
Oczywiście na koncie podatku KP.
29 lut 2016, 23:04
Powrócę jeszcze do nadpłat w KP. Jest problem ze zwrotem nadpłaty za 2015r w kwocie ( w wysokości) stwierdzonej w decyzji na nadpłatę za 2015r., ponieważ system automatycznie potrąca na należności roku 2016 , ( na styczeń, luty, marzec) nawet wtedy gdy wymiar KP jest jeszcze niewymagalna tj. nie upłynęło 14 dni od odbioru decyzji na 2016r. Co zrobić w tej sytuacji? aby podatnik dostał nadpłatę w takiej kwocie jaka jest w decyzji na nadpłatę. Jest to problem występujący w wielu urzędach , a w podręczniku , w telekonferencjach, helpach odpowiedzi nie ma. Pomocy.
02 mar 2016, 09:54
Mam prośbę - jak obsłużyć (krok po kroku) w SSP PIT-16A za 2015 r. w przypadku, gdy podatnik posiada ulgę uczniowską?
02 mar 2016, 11:05
Czy wysyłacie wystąpienie do przewodniczącego zarządu jest o zajęcie stanowiska w sprawie ulgi przez e-puap czy nadal przez operatora pocztowego? Jak przez e-puap to jak to u Was wygląda?
02 mar 2016, 15:42
Czy sygnity poprawia jeszcze błędy w podatkach PCC,SD,KP które USy zgłaszają czy wzięło się już za VAT? Na ile realne jest wejście od stycznia VATu? Ktoś coś wie?
02 mar 2016, 18:32
Czy wprowadzacie do SZD darowizny do kwoty wolnej jako pismo w sprawie sd, które w ssp jest jako korespondencja przychodząca.?
02 mar 2016, 21:11
damapik1
Powrócę jeszcze do nadpłat w KP. Jest problem ze zwrotem nadpłaty za 2015r w kwocie ( w wysokości) stwierdzonej w decyzji na nadpłatę za 2015r., ponieważ system automatycznie potrąca na należności roku 2016 , ( na styczeń, luty, marzec) nawet wtedy gdy wymiar KP jest jeszcze niewymagalna tj. nie upłynęło 14 dni od odbioru decyzji na 2016r. Co zrobić w tej sytuacji? aby podatnik dostał nadpłatę w takiej kwocie jaka jest w decyzji na nadpłatę. Jest to problem występujący w wielu urzędach , a w podręczniku , w telekonferencjach, helpach odpowiedzi nie ma. Pomocy.
Na karcie „Zwrot” jest na dole zakładka „Zobowiązania do potrącenia”. Przed zaakceptowaniem zwrotu należy tam wejść i na liście zobowiązań zaznaczyć te, na które ma być zaliczona nadpłata. Przy zobowiązaniach, których termin płatności jeszcze nie upłynął trzeba wpisać „0”. Po zaakceptowaniu zwrotu system dokona odpowiednich zaliczeń, oczywiście z pominięciem zobowiązań niewymagalnych, które wcześniej „wyzerujemy”, a resztę podatnik dostanie do zwrotu.
03 mar 2016, 08:04
Mam problem z nadpłatą w KP. Wydałem decyzję stwierdzającą nadpłatę za III-XII 2015 roku z poziomu okresu 2015-12-31. Teraz przy przekazaniu zwrotu do rachunkowości mogę tylko przekazać zwrot grudniowy, w pozostałych miesiącach widać kwoty nadpłaty ale przy dodaniu zwrotu- "Nie można utworzyć zwrotu (zwrot nie został zaakceptowany albo brak nadpłaty)"
03 mar 2016, 09:10
Co robicie z dokumentami stanowiącymi załącznik do SD-3 (np. zaświadczenia z banku, wydruki z ksiąg wieczystych itd...). Scanujecie i są widoczne w SZD? Czy pomijacie? Praktyka w USach jest różna.
03 mar 2016, 20:59
Czy w którymś urzędzie pojawił się ostatnio problem z niedziałającym Menedżerem KP?